Veel gestelde vragen
1. Wat moet ik doen als iemand thuis overlijdt?
Stap 1: U belt de huisarts.
De huisarts komt zo snel als mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden.
Stap 2: Bel de uitvaartorganisatie
Dan belt u de uitvaartorganisatie. Samen maken een afspraak wanneer/hoe laat ik bij u langs kan komen. Voor het melden van een overlijden ben ik dag en nacht te bereiken via 06-23692811. In overleg met u regel en verzorg ik de uitvaart zoals u dat wilt.
2. Mag ik helpen bij de laatste verzorging
Normaliter is het zeker mogelijk om te helpen met de laatste zorg. U mag de overledene dan zelf verzorgen of samen met de verzorgenden. U kunt er ook alleen bij aanwezig om te kijken met welke zorg de verzorgenden de werkzaamheden verrichten.
3. Wat komt er allemaal kijken bij een overlijden
Er komt veel op u af. Belangrijk is om daar stapsgewijs mee aan de slag te gaan.
Allereerst bespreek ik met u alle wensen inzake de uitvaart. Later komen ook andere zaken om de hoek kijken zoals bloemen, muziek, verzekeringen etc.
Aan de hand van een draaiboek zullen we naar de dag van de uitvaart toewerken en leven.
4. Regelgeving mbt het verzorgen van een uitvaart
Als het gaat om uitvaarten mag in Nederland eigenlijk heel veel. Zo kun je zelf het vervoer verzorgen en bepalen hoe je de plechtigheid indeelt. Je mag zelfs een eigen kist maken! Eigenlijk zijn er maar drie dingen die echt moeten na een overlijden:
1. een arts inlichten (die geeft een verklaring van overlijden af).
2. aangifte doen bij de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Na overlegging van de papieren van de arts, maakt de gemeente een akte van overlijden op. Ook verstrekt de gemeente een ‘verlof tot begraven of cremeren’. Zonder dit document kan er geen crematie of begrafenis plaatsvinden.
3. uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden dient de overledene begraven of gecremeerd te worden
5. Waarom moet een lichaam worden gekoeld?
Om het lichaam te conserveren is het noodzakelijk om de overledene te koelen. Hierdoor wordt het ontbindingsproces vertraagd. Ondanks de koelplaat, kunnen uiterlijke tekenen/veranderingen (b.v. verkleuringen in het gezicht, donkere vlekken bij de oren en nagels) ontstaan.
Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het lichaam van de overledene voor de duur van de opbaring. Het wordt ook wel ‘lichte balseming’ genoemd.
Na een thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koelinstallatie achterwege blijven. Door een thanatopraxie behandeling zullen uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal.
De behandeling is mogelijk in de thuissituatie, behalve als er obductie of donatie heeft plaatsgevonden. In dat geval zal de behandeling in een daartoe bestemde ruimte moeten geschieden.
6. Termijn waarbinnen de uitvaart dient plaats te vinden
Volgens de wet op de lijkbezorging mag een uitvaart niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na overlijden tot uiterlijk zes werkdagen na overlijden. Na deze termijn mag een uitvaart ook plaatsvinden, dan is hiervoor echter toestemming nodig (een zogenoemd uitstel tot begraven of cremeren) van een GGD-arts.
7. Is een rouwkist noodzakelijk?
Een rouwkist is niet noodzakelijk. Er kan ook gekozen worden voor een opbaarplank. Het lichaam dient dan bij de crematie of begrafenis dan wel geheel afgedekt te zijn met een lijkwade van natuurlijk materiaal.
Als iemand die opgebaard ligt in een rouwkist, gecremeerd wordt, zal deze persoon te allen tijde in deze rouwkist gecremeerd worden.
8. Kan iedereen zijn/haar lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap?
Om uw lichaam beschikbaar te stellen aan de wetenschap, moet u zelf toestemming geven aan een anatomisch instituut van een universiteit. Het instituut vraagt u een handgeschreven verklaring (codicil) te maken. Hierin staat dat u uw lichaam na uw overlijden aan de wetenschap afstaat. U bent verplicht het codicil te ondertekenen en te dateren. Het anatomisch instituut bewaart uw codicil. Zowel u als uw huisarts ontvangen een kopie.
Na overlijden kunnen er redenen zijn om niet tot acceptatie van het lichaam over te gaan, bijvoorbeeld als het overlijden in het buitenland plaatsvindt.
Voor meer informatie kunt u informatie inwinnen bij een anatomisch instituut van een universiteit.
9. Waarom moet de as een maand bij het crematorium bewaard blijven?
Volgens de wet mag een crematorium de as pas een maand na crematie vrijgeven. Het crematorium bewaart de as gedurende deze maand in een speciale ruimte. Deze ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden. Er zijn een aantal redenen waarom er een wachttijd van een maand wordt gehanteerd. Deze maand geeft de nabestaanden voldoende tijd om na te denken over de bestemming van de as. In principe wordt dit beslist door de opdrachtgever van de crematie.
Het komt voor dat nabestaanden het oneens zijn over de bestemming van de as. De wachttijd geeft hen de kans eventuele meningsverschillen uit te praten. Lukt dat niet, dan doet de rechtbank hier uitspraak over.
Voor verstrooiing over land is altijd toestemming van de eigenaar noodzakelijk. Verstrooiing op zee is altijd toegestaan. Meer informatie betreffende verstrooiing op zee kunt u verkrijgen bij Stichting Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder tel. 0223 618 320
Vragen?
Heeft u andere vragen? Neem dan contact met mij op!
Wie ben ik?
Lees meer over Monique Karsten op deze pagina.